Vägar till ökad delaktighet – Kunskapsstöd för socialtjänsten om arbete med stöd och service enligt LSS


Socialstyrelsen har fått i uppdrag av regeringen att ta fram ett kunskapsunderlag om metoder för ökad delaktighet och självständighet för personer med kognitiva funktionsnedsättningar. Kunskapsstödet har inriktats på arbete som gäller individens delaktighet och heter Vägar till ökad delaktighet.

Delaktighet handlar om engagemang i en livssituation. Ytterst kan bara den enskilde själv bedöma sin delaktighet, men samspelet mellan individ och miljö påverkar i hög grad den enskildes engagemang och upplevelse av delaktighet. Genom fler tillfällen att vara delaktig utifrån egna intressen, och stöd att använda dessa tillfällen, kan engagemanget i olika livssituationer öka.

Full delaktighet i samhällslivet är ett övergripande mål för allt arbete enligt LSS och en bärande del av lagens värdegrund. Delaktighet berörs dessutom av kraven i LSS på inflytande och medbestämmande för den enskilde över insatser som ges.

Delaktighet och självständighet har ett nära samband. Självständighet och andra aspekter av den enskildes autonomi berörs på flera sätt i LSS. Insatser enligt lagen ska utformas så att de stärker förmågan att leva ett självständigt liv. Det finns också krav på att verksamheten ska grundas på den enskildes självbestämmanderätt och integritet.



Du hittar en länk till Kunskapsstödet under Lagstiftning och insatser > Lagstiftning LSS och SoL

Kommentarer