- Webbutbildningar

Lagstiftning och MR
Webbutbildning om FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning
Webbutbildningen är en del av en webbaserad introduktionsutbildning i mänskliga rättigheter. Utbildningen är interaktiv och du hittar både text, film, bilder och praktiska övningar.
Den består av tre delar.
- Varför finns FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning?
- Vad är FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning?
- Hur ska vi arbeta med konventionen?

LSS-skolan 2021
LSS-skolan 2021 är skriven av Harald Strand och publiceras i Föräldrakraft nr 2, 2019 samt här på HejaOlika. 2019 års version är en helt uppdaterad och kompletterad version av den första utgåvan från 2017. Till varje lektion finns en eller flera frågor. Harald Strand är ordförande för Riksförbundet FUB och driver även bloggen Reclaimlss.org

Webbintroduktion för funktionshindersomsorgen
Webbintroduktionen för funktionshindersomsorgen riktar sig till dig som arbetar med personer med funktionsnedsättning. I webbintroduktionen får du en översiktlig bild av några viktiga områden inom funktionshindersomsorgen som har betydelse för dig i ditt arbete.
Du får kännedom och förståelse om individens rättigheter, konventioner, lagar och föreskrifter som styr ditt arbete. Du får också kunskaper om förhållningssätt och bemötande och vilken betydelse det har för brukarens delaktighet och möjlighet till kommunikation.
Andra områden handlar om dokumentation och samarbete. Webbintroduktionen är framtagen av Socialstyrelsen.

Webbutbildning om barnkonventionen
Barnombudsmannen har tagit fram en webbutbildning som ger grundläggande kunskaper om barnkonventionen. Webbutbildningen riktar sig främst till dig som arbetar med att genomföra barnkonventionen i till exempel en kommun, region eller myndighet.

Introduktion till arbete i vård och omsorg
Ett nationellt introduktionspaket som främst riktar sig till ny personal inom socialtjänst och kommunalt finansierad hälso- och sjukvård i såväl kommunala som privata verksamheter.

Paketet är framtaget för att stötta såväl kommunala som privata arbetsgivare under covid-19-pandemin. Det ger ny personal som kommer in i verksamheterna baskunskap för att arbeta inom äldre- och funktionshindersomsorg.

På denna sida kan du genomföra ett antal viktiga utbildningar som ger dig kunskap och förståelse om vad det innebär att arbeta inom vård och omsorg. GR har fått i uppdrag från socialcheferna i våra medlemskommuner att ta fram en webbaserad introduktionsutbildning för att kunna arbeta inom kommunal vård och omsorg.  Syftet med utbildningen är att den ska vara ett stöd på kort sikt i en akut situation.

Webbutbildningen Konventionen om rättigheter för personer med funktionsnedsättning består av fyra lärpaket, utvärdering och test.

Lärpaket 1 Konventionen och ditt arbete
Lärpaket 2 Rättigheter för personer med funktionsnedsättning
Lärpaket 3 Din roll som anställd
Lärpaket 4 Vägen till lika rättigheter

Utbildningen riktar sig till dig som möter personer med funktionsnedsättning i ditt arbete och till dig som ansvarar för utbildning för medarbetare och kollegor. Utbildningen tar cirka en timme att genomföra när du går igenom den på egen hand. Om utbildningen används i grupp kan det vara bra att lägga ca en halvtimme per lärpaket för att få tid till gemensamma reflektioner och diskussioner.

 
Funktionsnedsättningens påverkan
E-autism
E-autism är en helt kostnadsfri webbkurs genom Autism- och Aspergerförbundet. Den är öppen för alla.
Webbkursen "Introduktion till autism" är uppdelad i sju olika avsnitt som bland annat berör tänkande, sinnesintryck, kommunikation, stress och energi. Avsnitten är mellan ca 10 och 15 minuter långa. Du kan göra de olika avsnitten i din egen takt. Du kan logga ut och sedan logga in och fortsätta där du var vid ett annat tillfälle. På slutet kan du göra ett kunskapstest och skriva ut ett diplom.

Studiepaket NPF
Studiepaketet vänder sig i första hand till dig som möter barn och elever med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (NPF) som autismspektrumtillstånd och adhd i ditt pedagogiska arbete, från förskola till gymnasiet. Innehållet är även överförbart till arbetet med andra barn och elever i uppmärksamhets- och samspelssvårigheter. Materialet kan användas som kompetensutveckling i ditt arbetslag eller för egna studier.

Webbutbildning om autism och intellektuell funktionsnedsättning
Lär dig om din eller ditt barns funktionsnedsättning. Utbildningarna för föräldrar till barn är öppna för alla och du kan gå när det passar dig. Utbildning för vuxna startas upp av din vårdkontakt och kräver inloggning.

Studiepaket språkstörning
Här får du och dina kollegor mer kunskap om vilka konsekvenser språkstörning kan få i olika åldrar och vad ni kan göra för att öka förutsättningarna för lärande och utveckling.


AKK - Alternativ och kompletterande kommunikation
Studiepaket AKK
Studiepaketet vänder sig till arbetslag eller enskilda pedagoger, från förskola till vuxenutbildning, som är intresserade av kunskap om och förståelse för alternativ och kompletterande kommunikation (AKK). Materialet är anpassat för kompetensutveckling i grupp eller på egen hand. Det kan även vara intressant för andra, till exempel de som arbetar inom habilitering och daglig verksamhet.

Tecken som alternativ och kompletterande kommunikation
Den här kursen är en webbaserad kurs i Tecken som alternativ och kompletterande kommunikation (TAKK). Det är en kommunikationsutbildning där du får lära dig att använda tecken samtidigt som du talar. Du kommer också under kursens gång att få prova använda tecken i många olika kommunikationssituationer. Målgruppen för den här kursen är anhöriga och personal till barn, ungdomar och vuxna med kommunikationssvårigheter.

Lär dig syntolka
Den här utbildningen är för dig som ledsagar personer med synnedsättning. Efter genomförd utbildning kommer du att ha grundläggande kunskaper om vad syntolkning är och hur du kan höja livskvaliteten för den du ledsagar genom att syntolka i vardagen.
Att syntolka är att beskriva det som syns men inte hörs. Utan syntolkning är det lätt att en person med synnedsättning går miste om viktig information i vardagliga situationer. Genom att berätta om detaljer omkring er kan du hjälpa den du ledsagar att inkluderas i ett sammanhang personen annars känt sig utanför i.

Teckenkurs - Handalfabetet
Här lär du dej handalfabetet, ett sätt att låna ord från svenska språket, och ett sätt att uttrycka namn och platser. att öva på handalfabetet ger också en god träning i den motorik som krävs för att teckna i olika situationer.


Åldrande och demens
Åldern har sin rätt
Åldern har sin rätt – om att åldras med intellektuell funktionsnedsättning vänder sig främst till LSS-personal (boendestödjare och personal på gruppboenden och dagliga verksamheter).
Utbildningen innehåller nio kapitel: Delaktighet, Åldrande, Smärta, Demenssjukdom, Arbete, Livsstil och hälsa, Förlust, sorg och död, Vård i livets slutskede och Goda exempel. Korta filmer och bildspel varvas med frågor och situationer att ta ställning till. Utbildningen tar ca fyra timmar att genomföra och du kan när som helst avbryta eller påbörja den. Utbildningen avslutas med ett kunskapstest. Diplom kan laddas ned vid godkänt test.

Demens ABC
Demens ABC är en grundläggande webbutbildning som tar ett par timmar att genomföra. Demens ABC bygger på Socialstyrelsens nationella riktlinjer. Alla som möter personer med demenssjukdom rekommenderas att gå den.

Demens ABC+
Demens ABC plus är ett samlingsnamn för sex webbutbildningar för olika målgrupper. Syftet med utbildningarna är bl a att sprida kunskap och erfarenhet om hur man genom god vård och omsorg kan minimera användningen av lugnande läkemedel och tvingande skyddsåtgärder. Webbutbildningen Demens ABC tar upp de viktigaste delarna som rör omvårdnaden i Socialstyrelsens nationella demensriktlinjer, den vänder sig till all vårdpersonal. De nya plusutbildningarna är mer specialiserade och kommer att rikta sig till olika verksamheter och målgrupper.

Nollvision
Denna webbutbildning vill inspirera och visa hur man kan arbeta för en Nollvision – en demensvård utan tvingande åtgärder. Utbildningen tar ungefär en halvtimme att genomföra och innehåller kortfilmer och praktiska övningar. Efter godkänt kunskapstest (fem frågor) kan man ladda ned och skriva ut sitt diplom.

Mötas i musik
Mötas i musik visar på olika sätt att använda musik i omvårdnaden. Den vänder sig främst till dig som arbetar med personer med demenssjukdom på särskilt boende, dagverksamhet eller i hemtjänst.


Sjukvård och hjälpmedel
Jobba säkert med läkemedel
Webbutbildning ger baskunskaper inför delegering av läkemedels­hantering. Utbildningen Jobba säkert med läkemedel är framtagen av Sveriges Kommuner och Landsting. Genomgången utbildning ger baskunskaper för att: ge läkemedel i rätt tid, till rätt person på rätt sätt, ge god omvårdnad som komplement och alternativ till läkemedel, känna igen risker och uppmärksamma, reagera och signalera vid förändringar, förstå roll och ansvar vid delegering och att uppmärksamma symtom vid diabetes och ge insulin.

Bra att veta om hjälpmedel för vård- och omsorgspersonal 
Webbutbildningen Bra att veta om hjälpmedel för vård- och omsorgspersonal riktar sig till dig som arbetar i vården och omsorgen och kommer i kontakt med hjälpmedel, även om du inte själv är förskrivare. Utbildningen är uppdelad två delar; dels en allmän del om hjälpmedel och dels fyra situationer att reflektera över.

Ett fall för teamet
Ett fall för teamet är en webbutbildning om att förebygga fallolyckor. Den riktar sig till dig som jobbar inom hälso- och sjukvård och social omsorg.
För att lyckas med fallprevention krävs samlad kompetens från olika professioner. ”Ett fall för teamet” fokuserar på ett teambaserat arbetssätt och systematiskt kvalitetsarbete.

Webbutbildning i munhälsa och munvård för vårdpersonal
Ta del av kunskap, råd och praktiska tips för munhälsa och munhygien i vår webbutbildning. Utbildningen är främst avsedd för dig som vårdar eller hjälper andra med munhygienen, såsom vårdpersonal eller anhörig.

Hygienkörkort - Basala hygienrutiner
Hygienkörkortet finns för all personal inom kommunal vård- och omsorg som arbetar omvårdnadsnära och omfattas av föreskriften basal hygien 2015:10. För att säkerställa att du och all berörd personal har uppdaterad kunskap om basala hygienrutiner så att god hygienisk standard uppnås enligt hälso och sjukvårdslagen (SFS 2017:30). Hygienkörkortet bör upprepas årligen. Hygienkörkort, film och uppdatering av rutiner tar ungefär 20 minuter att genomföra. Själva hygienkörkortet tar ca 10 minuter.

Webbutbildning om vård vid endometrios
I webbutbildningen Vård vid endometrios får du lära dig mer om endometrios och hur sjukdomen diagnostiseras och behandlas. Svår mensvärk är det vanligaste symtomet på endometrios. Endometrios drabbar cirka 250 000 personer. Utbildningen syftar till att öka kunskapen och utveckla arbetssätt. Den innehåller interaktiva övningar, teori, filmatiserade fallbeskrivningar samt intervjuer med experter.

Webbutbildning Coronavirus/covid-19
Karolinska Institutet har tagit fram utbildningar med syfte att stärka beredskap och ge kunskap om de viktigaste principerna och utmaningarna i arbetet att förhindra spridning av covid-19. Fokus ligger på hygienprinciper och användning av personlig skyddsutrustning. Utbildningen är uppdelad i 2 delar. Totalt tar utbildningen cirka 45 minuter.

Livsstilskurs
Fakta och pedagogik för dig som jobbar med hälso- och sjukvård. Kursavsnitten kan läsas i den ordning du vill och kan även laddas ned som videoföreläsningar.

Socialstyrelsen har tagit fram dels en grundläggande webbutbildning om munhälsa och munvård, dels en vägledning för en god munhälsa hos personer med demenssjukdom. Det är ett led i att förbättra livskvaliteten för personer som har behov av att få stöd med sin munvård.

Utbildningen vänder sig till personal som i sitt dagliga arbete möter personer som behöver stöd med sin munvård.

Psykisk ohälsa
Nationella självskadeprojektet
Nationella Självskadeprojektet har tagit fram ett antal olika utbildningskoncept i syfte att öka kunskap om och förståelse för självskadebeteende. De är i första hand utformade för personer som möter individer med självskadebeteende i sitt yrke. Utbildningskoncepten syftar till att hjälpa arbetslag och verksamheter som vill förbättra sin kompetens och förmåga att möta personer med självskadebeteende.

SPiSS - Suicidprevention i Svensk sjukvård
En webbaserad utbildning som ger ökad kunskap för att minska antal självmord och självmordsförsök.
Psykiatri Skåne har tagit fram en utbildning för att öka kunskapen hos medarbetare inom vård och andra verksamheter där man möter människor som kan vara suicidbenägna. SPiSS omfattar nu tre webbkurser med grundläggande kunskap om suicid och suicidprevention.

Ledare som lyssnar
Ledare som lyssnar är en webbaserad utbildning om psykisk hälsa för dig som leder barn och unga på fritiden.
I utbildningen får du lära dig mer om psykisk hälsa och hur du kan upptäcka och stötta barn och unga som mår dåligt psykiskt. Du får även tips om hur du kan stärka den psykiska hälsan hos de barn och unga som du leder.


Våld och utsatthet

Sex mot ersättning
Kunskapsområdet sexuell utsatthet utvecklas snabbt och ny kunskap tillkommer kontinuerligt. Socialstyrelsen tillhandahåller därför utbildningsmaterial för yrkesverksamma, som handlar om att ge stöd till barn, unga och vuxna som har erfarenhet av sex mot ersättning. Webbutbildningen har två inriktningar: en för personer som arbetar med barn och unga och en för dem som arbetar med vuxna. Båda inriktningarna av webbutbildningen innehåller filmer, faktatexter, berättelser och praktiska övningar som deltagaren kan använda som självstudiematerial. De innehåller också ett diskussionsunderlag som ska fungera som ett stöd för dialog och vidare diskussion på arbetsplatsen.

Webbkurs om våld
Webbkurs om våld är en webbaserad introduktionskurs med grundläggande kunskap om mäns våld mot kvinnor och våld i nära relationer.

Kursen vänder sig i första hand till dig som arbetar inom socialtjänsten. Men den kan också användas av yrkesverksamma inom vård, omsorg, skola och rättsväsende. Även privatpersoner kan gå den. Den är helt kostnadsfri att använda och tar maximalt tre timmar i anspråk.

Hedersrelaterat våld och förtryck
I den här utbildningen från Rädda barnen får du kunskap om vad hedersrelaterat våld och förtryck är och hur det skiljer sig från andra typer av våld. Du får även kunskap om hur du kan hjälpa och stötta utsatta barn och unga.

Välfärdsteknik
E-hälsa och välfärdsteknik för socialtjänsten
Webbutbildningen om e-hälsa och välfärdsteknik ska ge dig som arbetar inom socialtjänsten ökad kunskap om vad e-hälsa och välfärdsteknik är på en övergripande nivå. Du får även kunskap om vilken nytta det leder till i verksamheterna samt vilka aktörer på nationell nivå som ansvarar för vad.

Socialstyrelsen, eHälsomyndigheten, Myndigheten för delaktighet, Sveriges Kommuner och Landsting (SKL), Famna och Vårdföretagarna har gemensamt producerat webbutbildningen om e-hälsa och välfärdsteknik i socialtjänsten.          

Grunderna i artificiell intelligens
Elements of AI är en kostnadsfri onlinekurs som beskriver grunderna i AI. Kursen riktar sig till alla som vill veta vad AI är, vad man kan göra (eller inte göra) med AI och hur AI påverkar våra liv. Utbildningen kombinerar teori med praktiska exempel och kan göras i egen takt. Det tar ca 15-30 timmar att komma i mål.

Normer och HBTQ
Att synliggöra normer i socialtjänsten – med ett hbtq-perspektiv 
En webbutbildning om normer och om hur de påverkar bemötande och utformningen av socialtjänsten utifrån ett hbtq-perspektiv. Utbildningen riktar sig till alla som arbetar i socialtjänsten. Genom ökad kunskap och diskussion får socialtjänsten verktyg för att förändra strukturer och bli mer normmedvetna.

Kunskap om rasism och likvärdigt bemötande
En webbfortbildning för dig som arbetar på en myndighet, i en kommun eller region (för dig som arbetar inom skolan erbjuder vi andra mer specialiserade fortbildningar).

Fortbildningen ger olika perspektiv på rasism och intolerans genom att belysa rasismens historiska bakgrund, vilka konsekvenser den har fått och hur den påverkar samhället i dag. Fortbildningen tar upp frågor som: Vad är rasism? Vad är ett likvärdigt bemötande? Vad kan du som jobbar i offentlig sektor tänka på före, under och efter mötet med en invånare för att säkerställa ett likvärdigt bemötande?

Digital snabbkurs i normkritik
Snabbkurs i normkritik tar bara 15 minuter. Utbildningen görs individuellt och riktar sig till all personal på skolan men normer och deras påverkan berör oss alla.

Kommentarer