Länkar

På Appoteket hittar du appar, program och hemsidor som har skapats för att underlätta i vardagen och bidra till ökad självständighet. För att göra det enkelt att hitta har apparna sorterats utifrån behov som minne, lokalsinne och motivation. 

Appstöd
I Appstöd kan du söka efter, hitta och själv tipsa andra om appar som ger bra stöd vid kognitiva och kommunikativa svårigheter.

Var finns den app som kan ge mig det bästa stödet utifrån mina förutsättningar och behov?

Autism- och Aspergerförbundet arbetar för att förbättra villkoren för personer med autism.

Attention
Attention är en intresseorganisation för personer med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar, anhöriga och yrkesverksamma.

Abilia
Abilia utvecklar, tillverkar och säljer hjälpmedel för personer med funktionsnedsättningar inom områdena kommunikation, kognition och omgivningskontroll & larm.

En samverkansplattform för forskning, utveckling och innovation som främjar tillgängliga boendemiljöer och välfärdstekniktjänster så att människor oavsett funktionsvariation och ålder kan leva självständiga och trygga liv.

Autismforum.se är en webbplats med fakta om autism och information om Habilitering & Hälsas stöd och insatser till barn och vuxna med autism och deras anhöriga.



B
Barns röst
Barns röst har arbetat för att barn med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (NPF) ska bli mer delaktiga i sin egen vård. Det kan handla om att få information som man förstår, att bli lyssnad på och få möjlighet att påverka sin behandling.

Bilder som stöd i samtal om våld

Bildstöd
Skapa egna bildstöd


C


D
DART
Dart är ett kommunikations- och dataresurscenter för personer med funktionsnedsättning.


E
Eldorado är ett centrum för aktivitet, kunskap, kultur och hälsa för personer med grav intellektuell funktionsnedsättning samt deras anhöriga och personal.


F
Frisk & Fri – Riksföreningen mot ätstörningar

FUB är en intresseorganisation som arbetar för att barn, ungdomar och vuxna med utvecklingsstörning ska kunna leva ett gott liv.

Tidningen sprider aktuell kunskap, forskning och erfarenhet till alla som i sitt arbete möter personer med funktionsnedsättning.

Forum Skill
Forum Skill är en resursorganisation som, med mänskliga rättigheter som utgångspunkt, driver flera olika projekt och verksamheter.

FKS - Föreningen för kognitivt stöd
FKS är en ideell förening inom området kognitivt stöd. Föreningen är i första hand för yrkesverksamma personer.


G
Grunden Bois
Grunden Bois är en idrottsförening, öppen för alla men speciellt för spelare med intellektuella funktionsnedsättningar. Grunden Bois värnar om att alla som vill ska kunna vara med i idrottsgemenskapen, oavsett idrottslig förmåga & nivå på funktionsnedsättningen. Att delta och uppleva glädjen och gemenskapen inom idrottslivet ger ett gott liv, även utanför idrotten.

Gyllenkroken
Stiftelsen Gyllenkroken är en idéburen organisation, politiskt och religiöst obunden med ändamål att skapa en meningsfull och trygg tillvaro med social gemenskap för personer med psykisk funktionsnedsättning eller psykisk ohälsa och deras anhöriga.


H
Habilitering & hälsa
Habilitering & Hälsa erbjuder råd, stöd och behandling till barn, ungdomar och vuxna med funktionsnedsättning.

Nyheter om ett samhälle för alla

Psykiska olikheter - lika rättigheter


I
IVO ansvarar för tillsyn över hälso- och sjukvård, hälso- och sjukvårdspersonal, socialtjänst och verksamhet enligt lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS). Myndigheten ansvarar också för viss tillståndsprövning.


J


K
Funktionshinder på Kunskapsguiden vänder sig till dig som arbetar inom området. Kunskapsguiden samlar kvalitetssäkrad kunskap från flera myndigheter och andra aktörer.

Kom-hit
Nationell webbresurs där personal och föräldrar kan få information och kunskap och kunna ladda ner kommunikationsstödjande material att användas i barnsjukvård och tandvård.

KÄTS
KÄTS ska bidra till kunskapsspridning om ätstörningar, diagnostik och behandling genom generella informationsinsatser riktade till allmänheten. Vår hemsida ska innehålla aktuell information om ästörningar samt ha en rådgivande funktion avseende befintliga vårdresurser både regionalt och nationellt.

Kaosteknik
Lina Melander driver Kaosteknik och är mamma till två barn som båda har neuropsykiatriska diagnoser. På hennes hemsida delar hon med sig av delar av sitt material såsom texter, bilder, hjälpmedel, strategier och arbetsmaterial.

Kognitivt stöd
Kognitivt stöd drivs av Matilda och Linnea. De arbetar som arbetsterapeut respektive psykolog.
Webbplatsen syftar till att ge en grundläggande presentation av vad kognitivt stöd är och att samla resurser om kognitivt stöd i olika former. 

Känslogrejen är en guide om känslor som riktar sig till personer med NPF som vill lära sig mer om känslor och hur du kan leda dig själv i vardagen. Sidan har 4 fristående delar med animationer, tips och övningar.

L
Lots för barn och vuxna med funktionsnedsättning erbjuder information och vägledning om vilket stöd som finns i samhället för barn och vuxna med funktionsnedsättning samt vägledning till rätt myndighet eller instans.

Levla - gör karriär inom vård och omsorg. Vi vill inspirera dig att välja vård- och omsorgsutbildningar. Vi vill också att du ska veta att det finns karriärvägar, jobb och stora möjligheter att utvecklas.


M
Myndigheten för delaktighet är en kunskapsmyndighet som arbetar inom funktionshinderområdet. Vi arbetar för att alla, oavsett funktionsförmåga, ska kunna vara fullt delaktiga i samhället.


N
Projektet Något har hänt handlar om sexuellt våld. Det är till för personer som har normbrytande intellektuella funktionsvariationer.

NCK
Nationellt centrum för kvinnofrid, NCK, är ett kunskaps- och resurscentrum vid Uppsala universitet. NCK arbetar på regeringens uppdrag med att höja kunskapen om mäns våld mot kvinnor och utveckla metoder för omhändertagande av våldsutsatta kvinnor.

NSPHiG – vi arbetar för ökat brukarinflytande och ökad kunskap om psykisk ohälsa

Nationellt kunskapscenter för dövblindfrågor – en mötesplats för kunskaps- och erfarenhetsutbyte kring frågor som rör kombinerad syn- och hörselnedsättning/dövblindhet.

Nationellt kompetenscentrum anhöriga
Nationellt kompetenscentrum anhöriga, Nka, är en samarbetsresurs för att utveckla framtidens anhörigstöd. Nka startade sin verksamhet i januari 2008 och verksamhetsidén är att skapa och utveckla möten mellan olika kunskaps- och erfarenhetsformer.

Nationella självskadeprojektet
Nationella Självskadeprojektet är ett projekt under Uppdrag Psykisk Hälsa som samordnar nationella insatser inom psykisk hälsa-området. I Nationella Självskadeprojektet arbetar medarbetare inom alla landsting och regioner tillsammans med forskare och personer med egen erfarenhet för att personer med självskadebeteende ska få ett gott bemötande, adekvat vård och rätt insatser oavsett var man söker vård.


O
Opratat.se handlar om tankar och känslor som man inte pratar om i familjer med barn med funktionsnedsättning.

Our Normal
Ournormal.org är en kontaktsida öppen för familjer som lever med barn med funktionsvariationer. Tjänsten gör det möjligt för familjer att hitta varandra baserat på olika saker – så som erfarenheter av typ av funktionsvariation, men även intressen, åldrar, ort med mera. Här är det självklart att vi alla ser varandra som individer i första hand, och att erfarenhet av en funktionsvariation enbart är en del av den var och en av oss är.


P
Pedagogisk psykologi
En kunskapsportal för dig som arbetar i skolan. Här hittar du texter, material och metoder.

Papunet verkar för tillgänglig och jämlik kommunikation. Papunet är en webbplats som riktar sig speciellt till personer som har problem med att producera tal, förstå tal eller använda dator, och till personer som behöver lättläst text samt deras närstående, studerande och folk som jobbar inom branschen.

Passalen är en ideell allmännyttig förening som verkar för allas rätt till ett meningsfullt och aktivt liv. Passalens fokusgrupp är barn och unga vuxna med funktionsvariation. Passalen tror att alla människor mår bra av ett aktivt liv och ett meningsfullt sammanhang. Vi arbetar därför med fritiden som arena. Vi tror att kravlösa och egenvalda aktiviteter tillsammans med andra föder delaktighet, självförtroende och självkänsla.


Q


R
RSMH är organisationen för alla med psykisk ohälsa

Reality Check
Reality Check finns för att underlätta kritiska samtal om porr och dess skadeverkningar med barn och unga.


S
Självhjälp på vägen
Om ADHD, autism, Aspergers syndrom, OCD, Tourettes syndrom och bipolär sjukdom. Informationen på webbplatsen är uppdelad i verkliga berättelser, fakta om diagnoserna och hjälp på vägen genom livet. Informationen varierar beroende på vem du som besökare är.

Socialstyrelsen
Socialstyrelsen är en statlig myndighet under Socialdepartementet med en bred verksamhet som rör socialtjänst och hälso- och sjukvård. Större delen av vår verksamhet är riktad till personal, ansvariga och beslutsfattare inom dessa områden.

SPES är en rikstäckande ideell organisation som är partipolitiskt och religiöst obunden och som är till för alla som mist en familjemedlem, släkting, partner eller god vän genom suicid.

Specialpedagogiska skolmyndigheten är Sveriges största kunskapsbank inom specialpedagogik.

Svenska OCD-förbundet är en rikstäckande ideell förening som arbetar för att stödja människor med OCD (tvångssyndrom) och närliggande diagnoser som dysmorfofobi (upplevd fulhet), samlarsyndrom (hoarding), trichotillomani (tvångsmässigt håravryckande) och dermatillomani (skin picking).

Göteborgs stad förvaltar drygt 80 stiftelser med en förmögenhet på nästan en miljard kronor. Av de pengarna används avkastningen, 20 miljoner kronor varje år, för de ändamål som den som skänkte pengarna en gång bestämde.

Svenskt demenscentrum
SDC arbetar som en sambandscentral och en kunskapsbank inom demensområdet.

Special Nest är en webbtidning som bevakar det som händer inom neuropsykiatri.

SHEDO
SHEDO, står för ”self harm and eating disorder organisation”. SHEDO är en religiöst och partipolitiskt obunden förening som jobbar utifrån tre syften: Sprida kunskap om självskadebeteende och ätstörningar, genom t.ex. föreläsningar och trycksaker, ge stöd åt drabbade och anhöriga via Självskadechatten, jourmail, stödforum, färdighetslista och arbeta för en bättre vård för dessa grupper genom deltagande i brukarråd, samverkan med psykiatrin och opinionsskapande.

SuicideZero
Suicide Zero är en ideell organisation som sedan 2013 arbetar för att radikalt minska självmorden. Cirka 1 500 personer tar sitt liv varje år. De allra flesta kan vi rädda. Suicide Zeros vision är ett samhälle utan självmord.

1544 människor tog sitt liv i Sverige 2017. Vi har en dröm och en vilja att ingen människa ska behöva ta sitt liv som sista utväg. Suicidprevention i Väst är en religiöst och politiskt obunden organisation som arbetar för att öka kunskapen om hur vi kan förebygga suicid.


T
Tillgänglighetsdatabasen
TD är idag den enda databas i Sverige som erbjuder information till invånare och besökare om tillgänglighet i vardagen. Det handlar om allt från fiskeplats, slott och hotell till vårdcentral och bibliotek

Talita
Vi hjälper kvinnor ut ur prostitution, pornografi och människohandel för sexuella ändamål och in i ett fungerande liv.

U
Syftet med webbplatsen är att unga med diagnosen ska få kunskap om Aspergers syndrom, kunna läsa exempel på svårigheter och strategier, få höra personliga berättelser samt ges vägledning kring vilket stöd de kan få från samhället.

UMO
UMO är en webbplats för alla som är mellan 13 och 25 år. På UMO.se kan du få kunskap om kroppen, sex, relationer, psykisk hälsa, alkohol och droger, självkänsla och mycket annat.

Unga Relationer
Ungarelationer.se ger stöd och information till dig under 20 år som blir utsatt i din relation, är kompis till någon som blir det, eller är den som utsätter. Det kan vara pågående eller ha hänt tidigare.

V
Vi arbetar med vårdsamverkan inom Göteborgsområdet. Det innebär att vi skapar förutsättningar för att ge personer som behöver insatser från både kommun och sjukvård bästa möjliga vård, stöd och omsorg.

VIP Tillsammans är en blogg i samarbete mellan Västra Göteborg och Askim-Frölunda-Högsbo. VIP-konceptet (där VIP står för viktig intressant person) utgörs av en strukturerad, pedagogisk gruppledarutbildning vars syfte är att förebygga våld i nära relationer för personer med intellektuella funktionsvariationer/psykiska funktionsnedsättningar.



X

Y

Z

Å

Svenska Ångestsyndromsällskapet är en ideell förening som är politiskt och religiöst neutral. Vår förening verkar i hela landet och utgör ett viktigt stöd för personer som drabbats av olika ångestsjukdomar. Vi sprider kunskap om ångestsyndrom och informerar om vilka former av behandling som finns att tillgå.



Ä


Ö

Kommentarer