Stöd vid möten


Många tycker av olika skäl att det är jobbigt att vara med på möten. Vi kan underlätta för personerna vi är till för att skapa bra möten. Här är tips på material som handlar om möten.


Underlätta för personer med autism i möten med socialtjänsten
Möten med myndigheter innebär ofta utmaningar för personer med autism. De riskerar att exkluderas från service och tjänster på grund av hur de uppfattas, samspelar och tar till sig information. Bristande kunskap om autism kan leda till att problem och behov inte blir korrekt uppfattade och bedömda. Bemötandet av dessa personer behöver anpassas till deras individuella svårigheter för att säkerställa att de får en likvärdig tillgång till socialtjänsten. Inom socialtjänsten förs många olika sorters samtal, vars syften kan vara att utreda, stödja, motivera eller informera den enskilde.
Vissa personer som socialtjänsten möter kan behöva väsentligt tydligare information och annat stöd än vad som vanligtvis ges. Det gäller i högsta grad personer som har kognitiva svårigheter på grund av funktionsnedsättning, sjukdom eller stress. Svårigheter som ofta inte syns och märks direkt i mötet. I den här broschyren fokuserar vi särskilt på stöd till personer med autism men råden kan även vara till hjälp i mötet med andra.


Tips när du ska ha möte med en person som har adhd 
Kraven som ställs i kontakten med socialtjänsten kan vara svåra för en person med adhd att uppfylla. Det kan vara mycket information att hålla reda på, tider att passa, och det kan gälla saker som har stor betydelse i personens liv. Följande tips kan bidra till att underlätta för den som har adhd.


Stöd vid möten - Autism- och Aspergerförbundet
Materialet "Stöd vid möten" är tänkt att på ett enkelt och handfast sätt kunna underlätta vid kontakten med olika myndighetspersoner och yrkesgrupper. Materialet består av en kort faktatext om Aspergers syndrom och punktlistor utformade för och riktade till fem grupper: skolpersonal, personal inom hälso och sjukvård, personal på arbetsförmedlingen, tjänstemän inom kommunen samt kollegor på den egna arbetsplatsen.
Punktlistorna är utformade av personer som själva har Aspergers syndrom och autism utan utvecklingsstörning. De innehåller vanliga önskemål om hur miljön ska utformas, hur själva kontakten ska ske och vanliga svårigheter. Man kan kryssa för det som är viktigt för en själv och sedan ge listan till dem man vill. Materialet utgår alltså från den enskilde personen och ger stor möjlighet till personlig utformning.

Kommentarer