Självskadebeteende

Självskadebeteende innebär att man medvetet skadar den egna kroppen på olika sätt.


Vilken funktion fyller ett självskadebeteende?
- Det fyller  en känsloreglerande funktion. Trots att självskadebeteendet kan innebära negativa konsekvenser för individen, kan det på kort sikt fungera som ett effektivt sätt att få stopp på oönskade och svårhanterliga känslor, tankar och upplevelser.

- Självskadebeteende kan också vara ett sätt för individer som känner sig avdomnade eller tomma på känslor att känna någonting överhuvudtaget.

- Ytterligare en vanlig funktion vid självskadebeteende är att straffa sig själv.




Vem skadar sig själv?
Ett självskadebeteende kan drabba alla. Men vissa faktorer kommer ofta i samband med ett självskadebeteende. 

- Negativa livserfarenheter i barndomen och psykiatrisk sjukdom (framför allt depressiva symtom) 

- Upplevelser av negativa känslor och svårigheter att hantera dessa, tendens att tappa verklighetsuppfattningen vid stark stress, svårigheter att sätta ord på och beskriva känslor, negativ självbild med självkritik och upplevelser av tidig försummelse och anknytningsproblem 

- Det finns också belägg för samband med interpersonella svårigheter som försummelse, kritik och brist på stöd i familjen.



Omgivning och bemötande
För omgivningen kan självskadebeteende vara svårt att förstå. Varför väljer en individ att skada sig själv? Självskadebeteende väcker starka känslor även hos personalen. Många tycker att det är känslomässigt svårt och att det många gånger skapar ångest och  frustration

I bemötandet av en person som skadat sig själv är det viktigt att minnas att beteendet många gånger är ett direkt eller indirekt uttryck för känslomässigt lidande. 



Webbutbildning
Kaskadutbildning

Nationella självskadeprojektet



Länkar
Nationella självskadeprojektet

Rekommendationer för insatser vid självskadebeteende – nationellt kvalitetsdokument för psykiatrin - Kunskapsguiden

Shedo

Shedo - Färdighetslista

Kommentarer