Psykisk livräddning - Suicid



Suicid är förknippat med mycket oro och osäkerhet. Suicid väcker också mycket tankar och känslor. 2008 antogs en nollvision avseende suicid.

Att ha samtal med en person som uttrycker tankar om suicid känns för de flesta svårt.
- De utmanar vårt kunnande
- De utmanar vårt kännande
- Vi är rädda att göra fel
- Vi är rädda att bli för viktiga, få ett ansvar vi inte kan bära
- Vi har inga åtgärder att föreslå
- De är nästan alltid av existentiell natur och då finns det inte alltid svar


Den suicidala processen
Den som har självmordstankar känner sig ofta isolerad och ensam. Ofta upplever hen att inget och ingen kan hjälpa eller förstå hens psykiska smärta. Nästan alla som har självmordstankar är deprimerade.

Hopplöshet, svårt att koncentrera sig, svårt att sova, svårt att ta itu med saker, svårt att känna sig intresserad av saker som tidigare varit roliga. Det är något en person med självmordstankar kan känna. Hen isolerar sig ofta, tänker negativa tankar om sig själv, känner sig som en belastning för andra och ser mörkt på framtiden. Personen upplever situationen som en psykologisk återvändsgränd och ser just då ingen annan väg ut, men det gör det ju! Och du kan hjälpa personen.

Var alltid uppmärksam på om någon inte längre är sig lik eller får dig att känna dig orolig. Om personen är lynnig, ledsen och tillbakadragen, talar om hopplöshetskänslor, känner sig hjälplös och värdelös, inte längre bryr sig lika mycket om sitt utseende, isolerar sig, uttrycker tankar om döden genom teckningar, berättelser, sånger och tar avsked av folk i sin omgivning och/eller ger bort ägodelar. En del ägnar sig åt riskfyllt och självdestruktivt beteende.

Några exempel på vad som kan utlösa en kris:
- Dödsfall i personens närhet, pojk- eller flickvännen har gjort slut, arbetslöshet, konkurs, klammeri med rättvisan, skamkänslor
- En större besvikelse, misslyckad examen eller tentamen, utebliven befordran, mobbning, kränkning
- Sjukdom som depression, psykoser, allvarliga kroppsliga sjukdomar, missbruk



Att hjälpa någon

De flesta som tänker på att ta sitt liv tar sig igenom den krisen.
Hjälp och stöd från familj och vänner samt professionella är ofta en viktig del i det.
Här finns tips på hur du kan agera om du märker att en person mår dåligt.

1. Gör någonting nu
Det viktigaste är att du reagerar när du märker att någon inte mår bra. Tänk inte att det någon annan ska göra det.

2. Dina egna reaktioner
Det är lätt att bli rädd när man möter någon som mår dåligt. Man är rädd för att göra fel och göra det värre. Man kan också bli arg, frustrerad och ledsen. Det är okej. Men försök att reflektera över dina känslor och skilj dem från den som mår dåligt. Växla fokus och försök att finnas där den andra är känslomässigt.

3. Ge tid
Visa att du finns där. Ge det tid. Visa dig inte dömande, arg eller upprörd. Be personen berätta – lyssna noga. En del problem känns mer hanterbara när man har satt ord på dem.

4. Fråga om suicid
Det enda sättet att ta reda på om någon tänker på suicid är att fråga om det. Det kan kännas svårt, men du visar att du har lagt märke till något och har lyssnat. Att tala om suicid kommer inte väcka den björn som sover, det uppmuntrar istället till att tala om känslorna och känns ofta som en lättnad. Det är endast genom att samtala med personen om vad det är som pågår som denne kan fås att söka den hjälp som behövs.
Gör aldrig någon överenskommelse om att någons suicidtankar skall vara en hemlighet.

5. Kontrollera säkerhet
Om någon tänker ta sitt liv är det viktigt att veta hur mycket och länge dessa tankar funnits. Du kan till exempel ställa följande frågor:
- Har du tänkt ut hur och när du skall begå självmord?
- Har du tillgång till medel eller tänkt skaffa dig medel för att utföra din plan?
- Vilken hjälp har du tillgång till för att kunna må bättre och känna dig tryggare?
- Fråga också hur du kan hjälpa och stötta personen så att hen kan hitta stöd, livsglädje
och kraft hos till exempel familj, vänner, husdjur, religiösa övertygelser, egen inre styrka.

6. Bestäm vad ni ska göra i nästa steg
När du har tagit reda på hur det står till med personens säkerhet är det dags att tillsammans diskutera nästa steg. Du kan behöva hjälp av andra för att uppmuntra hen att skaffa professionell hjälp – eller att ta ett första steg till hjälp från exempelvis en partner, föräldrar eller nära vänner. Du ska inte bära hela ansvaret själv.

7. Här finns det stöd och hjälp
- Vårdcentral eller annan läkarmottagning
- Psykiatrisk mottagning
- Personal på skola: lärare, skolsköterska, psykolog, socionom,
husmor, skolvärdinna, fritidspersonal
- Ungdomsmottagning
- Präst, diakon
- Minds självmordslinje: https://mind.se/hitta-hjalp/sjalvmordslinjen/

Du kan hjälpa personen att förbereda sig inför samtalet när hen har bestämt sig för att tala med någon. Erbjud dig att följa med. Efter samtalet måste du kontrollera att frågan om suicid togs upp samt fråga vilken hjälp som erbjöds. Hjälp personen att följa upp de rekommendationer som givits.

8. Förmedla hopp – trösta – be om ett löfte
Suicidstankar återkommer ofta och när de gör det är det viktigt för personen i fråga att be om hjälp och berätta för någon om sina känslor. Be personen lova att be om hjälp. Det gör det mer sannolikt att hen faktiskt gör det. Visa ditt engagemang och din vilja att förstå – förmedla hopp.

9. Ta hand om dig själv
Du som hjälper någon som har suicidtankar måste se till att ta hand om dig själv. Det är känslomässigt påfrestande att vara ett stöd till någon som är suicidbenägen, särskilt under en längre tid.

10. Stanna kvar
Suicidtankar försvinner inte utan att den suicidnära personen upplever någon form av förändring i livet. Livssituationen, känslorna och tankarna kring suicid kan förändras. Upplevelsen av stöd kan vara en hjälp att hantera suicidtankarna. Det är viktigt att familj, vänner och andra viktiga personer finns kvar på ett aktivt sätt. Suicidtankar försvinner inte av sig själva. Man behöver hjälp att ta sig ur suicidtankar. Du kan hjälpa!


Föreläsning om suicid
Att hjälpa den som inte orkar leva - Ullakarin Nyberg psykiater och suicidforskare

Våga tala om självmord - Ullakarin Nyberg psykiater och suicidforskare

Fakta och upplevelser av självmord - Suicide zero



Länkar
Suicidprevention i Väst

SPES - Riksförbundet för Suicidprevention och efterlevandes stöd

Suicidezero

Mind - Självmordslinjen

Hjälpresurser, jourer mm - SPES

Litteraturtips - SPES

Kommentarer