Normkritiskt förhållningssätt
Normer är regler och förväntningar som finns i samhället vilka utgör ideal för hur vi ska bete oss, leva och se ut. Normer kan beskrivas som det sammanlagda resultatet av alla de föreställningar, förväntningar, idéer och roller som formar bilden av vad ”en normal människa” är. Normer kan skapa ordning och trygghet men också exkludera och diskriminera.
Vi är alla med och skapar normer. Vi alla påverkas av och påverkar normer. Hur vi påverkas är det väldigt stor skillnad på för oftast märker vi inte av normer förrän vi bryter mot dem. Om vi bryter mot normer kan det få negativa konsekvenser, i form av trakasserier, diskriminering och förtryck.
Att bryta mot normer kan också ge konsekvenser för hälsan. Minoritetsstress beskriver den förhöjda stressnivå som upplevs av de individer som bryter mot majoritetsnormer. Minoritetsstress kan komma av att ständigt behöva förklara sig, att komma ut, att mötas av oförståelse, kommentarer, att pekas ut och missförstånd.
Normer rörande funktionsvariation, sexuell läggning, kön, hudfärg, ålder, religion, könsidentitet och -uttryck påverkar hur du blir bemött och vad du har för rättigheter.
Normer hänger ihop med makt och det är vad normkritik handlar om. För att uppfylla LSS mål om jämlikhet och principerna kring självbestämmande, delaktighet, frivillighet är det viktigt att motarbeta begränsande normer och förhindra diskriminering. Att låta alla möjlighet att vara den man önskar och leva det liv man vill.
Normkritiskt förhållningssätt är ett verktyg för att på ett respektfullt och maktmedvetet sätt möta andra, och ett sätt att följa diskrimineringslagen.
Exempel på normer
Heteronormen
Heteronormen delar in oss människor i två kön, män och kvinnor. Den gör att vi förväntar oss att män och kvinnor ska vara olika. Män ska vara ”maskulina” och kvinnor ska vara ”feminina”.
Vi pratar om dessa kön som motsatta där det som uppfattas som maskulint har högre status än det som uppfattas som feminint.
Heteronormen gör att vi förväntar oss att en person antingen är tjej eller kille och att det ”normala”, ”naturliga” och ”önskvärda” är att kvinnor/tjejer blir kära, attraherade och kåta på män/killar och vice versa.
Funktionsnormen
Enligt funktionsnormen förväntas människor inte ha en funktionsnedsättning. Vad som anses vara en funktionsnedsättning beror även på samhällets föreställningar. Att använda glasögon anses inte vara en funktionsnedsättning men att använda ledarhund anses vara det.
Funktionsnormen gör att vi kategoriserar vissa typer av kroppar och funktionsvariationer som avvikande. Personer med normbrytande funktionsvariationer utestängs i samhället för att de inte anses kunna bidra.
Samhället formas utifrån funktionsnormen, genom att det till exempel inte finns hissar i alla byggnader eller att texter inte finns på lättläst svenska eller inte kan läsas digitalt med uppläsningsverktyg.
Om man har funktionsvariationer som följer funktionsnormen möter man alltså inte några funktionshinder i samhället (varken fysiskt, psykiskt eller kognitivt). Istället får man fördelar om man följer funktionsnormen.
Exempel på fördelar är att de hjälpmedel personer som följer funktionsnormen använder i vardagen, till exempel kollektivtrafiken, trappor och stolar, anses vara normala och ofta tillhandahålls utan speciella svårigheter.
Tvåkönsnormen
Normen säger att alla människor tillhör ett av två befintliga kön, baserat på biologisk anatomi, att denna tillhörighet medför vissa egenskaper som är fundamentalt olika, samt att de två könen förhåller sig på vissa sätt till varandra.
Normen förutsätter att skillnaden mellan grupperna är större än skillnaden mellan individer inom grupperna.
Tvåkönsnormen genomsyrar vårt tankesätt och alla sociala institutioner och funktioner i samhället.
Jobba vidare är ett häfte för inspiration, kunskap, kamp, mod och fortsatt arbete för allas rättigheter att få vara sig själva. Helt enkelt ett lättillgängligt normkritiskt metod- material för dig som jobbar inom en LSS-verksamhet. Finns också som Lättläst.
Och aldrig mötas de två är en studie där personer berättat om sina upplevelser om hur det kan vara att som hbtq-person ha erfarenheter av olika funktionsnedsättningar
Hur bemöter du det du inte är van vid? I En sällsynt vanlig dag ser du hur det sällsynta blir normen, och normen det sällsynta. Personer utan normbrytande funktionsskillnad utsätts för samma bemötande som många personer med normbrytande funktionsskillnader drabbas av i verkligheten: de förminskas, ignoreras, glorifieras för småsaker och blir ombedda att opereras mot normalitet. Manuset är verklighetsbaserat och utgår från intervjuer med personer med olika typer av normbrytande funktionalitet.
BRYT! är ett metodmaterial om normer i allmänhet och heteronormen i synnerhet. Materialet lägger fokus på normer kring funktions - förmåga, etnicitet, hudfärg, religiositet, könsidentitet och könsuttryck. Materialet innehåller massa övningar.
Fler länkar
Diskrimineringslagen - DO
Självskattningstest om normer
Att leda normkritiska samtalsgrupper
Kommentarer
Skicka en kommentar