Kärlek och sexualitet

Varje människa har rätt till sin kropp, sina känslor och sina relationer. Grunden i LSS (Lagen om stöd och service för vissa funktionshindrade) är rätten att leva ett liv som andra, och i livet är relationerna och den egna hälsan det viktigaste vi har.

Kärlek kan vara både härligt och jobbigt. Många frågor rör sig i huvudet. Vad känner den andra? När är vi ihop? Måste vi ha sex?



Att få stöd av personal att lära sig om relationer och sexualitet behövs. Många behöver träna på relationer, kroppsspråk och gränser. Svårigheter med egna eller andras gränser, eller bristande förståelse av olika situationer kan ställa till.  

Appen Mitt privatliv handlar om kroppen, känslor, relationer och sex.


Sidan Fråga Chans är en resurs där besökaren kan läsa om kroppen, frågelåda, sex och liknande. 


På Så funkar sex kan besökaren läsa om känslor, sex, relationer, identitet, frågor och svar. Filmen Om sex är en film om sexualitet och kärlek. 


Hemsidan Jag har lust är en metodbank för dig som vill jobba med relationer, sexualitet och rättigheter för personer med intellektuella funktionsnedsättningar.


Sexbyrån är en serie på UR skola som handlar om kroppen, kärlek, relationer och sex som i första hand vänder sig till i elever i särskolans högstadium och gymnasium.


Det här metodmaterialet bygger på RFSU:s erfarenheter av sexualundervisning i sfi­ och språkintroduktionsklasser.


Något har hänt handlar om sexuellt våld och rättigheter. På sidan kan du också se webbserien något har hänt.


Vägledningsmaterialet Fråga, lyssna, var intresserad är framtagen av Malmö stad i samarbete med medarbetare och ledare i deras stad. Brukare i deras verksamheter har intervjuats kring hur ett gott bemötande ser ut i frågor som rör sexualitet. De har också ett samtalsunderlag kring sexualitet, känslor och intimitet.


I boken Vem vill vara ihop med mig då? beskrivs hur arbetet med att stödja några tonårspojkar som antingen begått eller blivit utsatta för sexuella övergrepp kan se ut. Samtalen handlar bland annat om att förstå vad som hänt, samtycke, privata ställen på kroppen och att lära känna sin kropp.



UMO är en webbplats för alla som är mellan 13 och 25 år. På UMO.se kan du få kunskap om kroppen, sex, relationer, psykisk hälsa, alkohol och droger, självkänsla och mycket annat.


Boken Sex för alla är till för dig som är projektledare eller som jobbar med personer som vill lära sig mer om sex, känslor och relationer.
Boken är också till för dig som vill hitta metoder som du kan använda för att prata om sex, känslor och relationer med personer som till exempel bor på ett boende eller jobbar på en daglig verksamhet.



Projektet Sex i rörelse handlar om att utmana och synliggöra funktionsnormer kring sexualitet och relationer. Genom representation i filmer, bilder och text visar projektet på en mängd funktions normer som finns. Sex i rörelse finansieras av allmänna arvsfonden. Att som person bryta mot funktionsnormen betyder inte att det finns en metod för att ha bra sex. Vad du vill göra, gillar och njuter av är upp till dig. Låt det här trigga din fantasi och tänka utanför de snäva ramar samhället sätter upp. Kroppen är din, äg den!



Här kan du läsa om sexkänslor. Och hur man gör när man har sex. Texten är för dig som har många funderingar. Den är för dig som vill ha sex med dig själv. Eller med andra. Och för dig som inte vill ha sex alls. Sex är inte bara något man gör eller känner. Det finns många saker som är bra att lära sig också. Kunskap gör det lättare att ta egna, bra beslut. Både nu och senare i livet. Alla har rätt att bestämma över sin egen kropp och sexualitet. Alla ska ha frihet att välja, vara och njuta. Du behöver inte läsa allt på en gång. Läs det du är nyfiken på. Stanna gärna upp ibland och fundera på om du håller med. Vad har du för tankar om sex?



Goda relationer - en vägledning om sexualitet och känslor och bemötande för dig som arbetar i en LSS-verksamhet kommer från Uppsala kommun. För att möjliggöra rätten till en god sexuell hälsa är det viktigt att personal, som ger personer med funktionsnedsättning stöd i sin vardag, vågar och har kompetensen att bemöta brukares frågor kring sex- och samlevnad på ett professionellt sätt och att de enskilda blir respekterade och lyssnade på.




Kan vi prata sex idag? Den här skriftens syfte är att inspirera alla yrkespersoner och andra som möter personer med intellektuella funktionsnedsättningar att se sin egen kapacitet och möjligheter att förändra. Det handlar om att medvetandegöra egna värderingar och åsikter men också om att alla kan göra något, litet eller stort spelar ingen roll. I förlängningen handlar det om att främja ett gott liv för alla.




Fler länkar
Sexualitet och funktionalitet - RFSU

En timme om sexualkunskap i särskolan

Sexualitet - Habilitering & Hälsa

Funkisprojektets slutrapport

Tipsblad 1 - RFSU

Tipsblad 2 - RFSU

Kommentarer