Lex Sarah


Syftet med bestämmelserna om lex Sarah är att verksamheten ska utvecklas och att missförhållanden ska rättas till. Det är viktigt att komma till rätta med brister i verksamheten och att förhindra att liknande missförhållanden uppkommer igen. Centrala skyldigheter i bestämmelserna om lex Sarah är

- Rapporteringsskyldigheten
- Utredningsskyldigheten
- Skyldigheten att avhjälpa eller undanröja missförhållandet
- Anmälningsskyldigheten.


Rapporteringsskyldighet
Skyldigheten att rapportera missförhållanden och risker för missförhållanden gäller yrkesverksamma personer som fullgör uppgifter i verksamhet enligt LSS. Enligt SOSFS 2011:5 gäller rapporteringsskyldigheten för den som är

- Anställd
- Uppdragstagare
- Praktikant eller motsvarande under utbildning
- Deltagare i arbetsmarknadspolitiskt program.


Det är bara de som omfattas av rapporteringsskyldigheten som kan lämna en rapport enligt bestämmelserna om lex Sarah. Andra kan alltså inte lämna någon lex Sarah-rapport.

Om en enskild själv vill påtala ett missförhållande kan han eller hon göra det till den som ansvarar för verksamheten där missförhållandet antas ha inträffat.
Det kan även närstående, en anställd inom hälso- och sjukvården eller en före detta anställd eller praktikant göra. Sådana påtalanden är dock inte lex Sarahrapporter. Det är också möjligt för alla och envar att lämna in ett klagomål till Inspektionen för vård och omsorg (IVO). Ett sådant klagomål är inte en lex Sarahrapport eller en lex Sarah-anmälan, utan tas emot och hanteras som ett klagomål till IVO.


Skyldighet att utreda och avhjälpa eller undanröja
Den som bedriver en verksamhet är skyldig att dels utreda en lex Sarah-rapport, dels att avhjälpa eller undanröja missförhållandet eller den påtagliga risken för ett missförhållande.


Anmälan till Inspektionen för vård och omsorg
Den som bedriver en verksamhet ska snarast anmäla ett allvarligt missförhållande eller en påtaglig risk för ett allvarligt missförhållande till IVO. Med anmälan ska utredningen bifogas.



Klagomål och synpunkter respektive  lex Sarah
I alla verksamheter inträffar händelser som innebär att verksamheten i något avseende brister när det gäller kraven på kvalitet. Det är då viktigt att det tas om hand i verksamhetens systematiska förbättringsarbete, till exempel genom hantering av klagomål och synpunkter.

Vid vissa tillfällen inträffar det händelser i en verksamhet som är missförhållanden eller påtagliga risker för missförhållanden som ska rapporteras i enligt bestämmelserna om lex Sarah.

Vissa rapporterade missförhållanden eller risker för missförhållanden är allvarliga och ska då anmälas till Inspektionen för vård och omsorg.

Om en handling eller en underlåtelse har medfört ett hot mot eller konsekvenser för enskildas liv, säkerhet eller fysiska eller psykiska hälsa så är det ett missförhållande.



Fullgöra rapporteringsskyldighet – uppmuntra i stället för ”straffa”
Rapporteringsskyldigheten ska vara ett stöd för anställda med flera att i det dagliga arbetet bidra till att utveckla och säkra kvaliteten i de insatser som ges och den verksamhet som bedrivs. Den ska också vara ett stöd för anställda med flera att rapportera ett missförhållande utan rädsla för repressalier.
För att kunna bedriva ett effektivt och systematiskt förbättringsarbete där missförhållanden och påtagliga risker för missförhållanden rapporteras och åtgärdas är det nödvändigt att det råder en öppenhet i verksamheten så att anställda med flera verkligen rapporterar missförhållanden.
Ledningen ska uppmuntra och välkomna ett arbetssätt som innebär att de anställda uppmärksammar sådant som kan medföra att missförhållanden uppstår.


Vad är ett missförhållande som ska rapporteras?
Förutsättningar för att rapporteringsskyldigheten ska inträda.
1. Har missförhållandet inträffat i den egna verksamheten?
2. Berör missförhållandet någon som får eller kan komma i fråga för insatser inom den egna verksamheten?
3. Har någon utfört handlingar eller genom försummelse eller av annat skäl underlåtit att utföra handlingar?
4. Innebär det inträffade eller har det inneburit ett hot mot eller har det medfört konsekvenser för enskildas liv, säkerhet eller fysiska eller psykiska hälsa?
5. Var det inträffade en påtaglig risk för ett missförhållande?


Exempel på handlingar och underlåtelser
- Fysiska övergrepp 
- Sexuella övergrepp 
- Psykiska övergrepp
- Brister i bemötande av anställda med flera
- Brister i rättsäkerhet vid handläggning och genomförande
- Brister i utförande av insatser (insatser som utförts felaktigt eller inte alls)
- Brister i fysisk miljö, utrustning och teknik
- Ekonomiska övergrepp

Kan den enskilde hindra en lex Sarahrapport?
Skyldigheten att rapportera missförhållanden och påtagliga risker för missförhållanden ska betraktas som ett led i kvalitetssäkring och kvalitetsutveckling i verksamheten. Eftersom kvalitetssäkringen omfattar verksamheten berör den också andra personer som får insatser inom socialtjänsten, vid SiS och i verksamhet enligt LSS. Därför påverkar den enskildes uppfattning inte rapporteringsskyldigheten. Det betyder också att den enskilde inte kan hindra en rapport. Men det är samtidigt viktigt att fullgöra rapporringsskyldigheten så att man upprätthåller respekten för den enskildes integritet.

Ur Lex Sarah – Handbok för tillämpningen av bestämmelserna om lex Sarah





Länkar
Lex Sarah – Handbok för tillämpningen av bestämmelserna om lex Sarah - Socialstyrelsen

IVO - Inspektionen för vård och omsorg

Bli bättre på Lex Sarah - IVO

Kommentarer