Kost


Bra matvanor är en viktig faktor för att må bra. En måltid är mer än maten på tallriken. Måltiden omfattar exempelvis även rummet, sällskapet och stämningen

Personer med funktionsnedsättning kan ha svårigheter kring kosten. Det kan handla om ensidiga val av livsmedel och att inte få i sig den näring man behöver. Stöd till hälsosamma matvanor ska alltid ges med största respekt för individens rätt till delaktighet och självbestämmande.


Mat och måltider i gruppbostäder är en sida från Livsmedelsverket där det finns råd kring att uppmuntra till bra måltider. Det finns också ett nätverk


Projektet ”Hälsofrämjande gruppbostad” pågick 2008–2013 i Stockholms län. Genom projektet utvecklades och utvärderades ett program för att främja hälsosamma mat- och rörelsevanor bland vuxna med lindrig eller måttlig utvecklingsstörning, som bor i gruppbostad eller servicebostad. Om en kommun vill arbeta med programmet finns en manual som beskriver steg för steg hur arbetet kan genomföras.



MatGlad bidrar till att öka matglädjen och ger inspiration kring mat och måltider, livsmedelsval och tillagning. MatGlad-konceptet med sina sex delar är ett kognitivt hjälpmedel för både personal inom LSS, anhöriga och personer med intellektuell funktionsnedsättning i hela landet. MatGlad bidrar också genom sina olika delar så att de med intellektuella funktionshinder får självförtroende och blir mer självständiga i sin vardag. MatGlad är genom sina olika delar också ett hjälpmedel och en inspirationskälla för personal i sitt motivationsarbete.

Appen Mat-Musik-Minnen hjälper till att väcka minnen och underlätta kommunikation med personer som har en demenssjukdom. Appen Mat-Musik-Minnen är ett interaktivt och praktiskt verktyg för att arbeta med reminiscens och som betyder hågkomst och erinring.



Kunskapsstödet Hälsa för barn och unga med flerfunktionsnedsättning beskriver olika perspektiv på hälsa, metoder och behov av individualisering i omvårdnaden av barn och unga med flerfunktionsnedsättning. Kunskapsstödet är tänkt att vara en källa till en bred grundläggande kunskap om den dagliga omsorgen om hälsa för barn och ungdom med flera komplicerade funktionsnedsättningar. Det tar bland annat upp hälsa i förhållande till kost, sömn, sexuell hälsa, fysisk aktivitet och kultur.

Kunskapsstödet Att förebygga och behandla undernäring ska ge stöd inom vård och omsorg att identifiera personer med risk för undernäring innan undernäringen uppstår och att tillförsäkra personer med undernäring eller med risk för undernäring en näringstillförsel som är anpassad efter deras behov.


I Hitta ditt sätt presenteras Livsmedelsverkets kostråd i sin helhet, enkelt och lättfattligt. Kostråden finns på lättläst svenska, som webbinformation, som tryckt broschyr och pdf. På webben finns också korta lekfulla filmer om fyra av råden.

Kommentarer