Historisk tillbakablick


Från idiot till medborgare är två filmer som berättar historien bakom dagens syn på hur man ska ge stöd till personer med funktionsnedsättning.

Den första filmen fokuserar främst på tiden då den enskilde var hänvisad till institutioner och anstalter, medan den andra filmen tar avstamp i åren efteråt. 



Dokumentärfilmen Från idiot till medborgare ger en historisk överblick över hur omsorgen om personer med intellektuell funktionsnedsättning har vuxit fram i Sverige. Karl Grunewald är barnpsykiatern som blev överinspektör på Socialstyrelsen 1961 och reste runt i Sverige och kontrollerade anstalter och institutioner för det man då kallade utvecklingsstörda på 1960- och 1970-talet. Han blev den som bröt tystnaden och drev på den radikala förändringen av omsorgen om personer med intellektuell funktionsnedsättning som skedde i Sverige under denna tid.

Filmen lyfter fram en för många okänd social revolution – ett paradigmskifte - som skedde under mycket kort tid under 1970- och 1980-talet. Från idiot till medborgare är en viktig påminnelse om hur vårt synsätt på våra medmänniskor kan ändras över tid - både till det bättre och sämre.


Dokumentärfilmen Från idiot till medborgare 2 skildrar ett Sverige som genomgår ett paradigmskifte. Den nya synen på vad en människa är leder till kolossala förändringar i hur samhället stöttar och tar hand om människor med intellektuell funktionsnedsättning.

Kommentarer