Fysisk hälsa

Personer med funktionsnedsättning har rätt till bästa möjliga hälsa och inte ska diskrimineras. Detta slås fast i artikel 25 i FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning. Rätten till hälsa omfattar att få vara fri från sjukdom likväl som att ha jämlika möjligheter till god hälsa som den övriga befolkningen.


Det är betydligt mindre vanligt att personer med funktionsnedsättning upplever sin hälsa som bra, i jämförelse med övriga befolkningen. En större andel personer med funktionsnedsättning säger också att de skattar sin hälsa som dålig. De uppger också att de lider av symtom på dålig hälsa, till exempel svår värk och sömnproblem.

Människor har behov av att vara aktiva och delaktiga. Det är bra för hälsan och ökar välbefinnandet.


Tips på fysisk aktivitet

Liggande dans - Alla kan dansa
Liggande dans är en rörelseaktivitet till musik i grupp för personer med flerfunktionsnedsättning. Liggande dans bygger på lyhördhet, närvaro i stunden och icke verbal kommunikation. Deltagarna kan uppleva rörsleglädje, utvekla samspel och kommunikation. I dansen får deldagarna stöd i att röra på kroppen utifrån sina egna förutsättningar och utforska den egna kroppens utvecklingsmöjligheter.

Friskis & Svettis - EnkelGO
Enkel GO är ett rörelsepass anpassat för dig med intellektuell funktionsvariation.
Under 15 minuter får du chansen att väcka kroppen, bli stark, varva ner och sträcka ut. Du kan också välja att köra bara vissa delar av passet. Passet och rörelserna genomförs helt utifrån var och ens egna förutsättningar och kapacitet.

Grunden Bois
Grunden Bois är en idrottsförening, öppen för alla men speciellt för spelare med intellektuella funktionsnedsättningar. Grunden Bois värnar om att alla som vill ska kunna vara med i idrottsgemenskapen, oavsett idrottslig förmåga & nivå på funktionsnedsättningen. Att delta och uppleva glädjen och gemenskapen inom idrottslivet ger ett gott liv, även utanför idrotten.

Active Quiz
Tänk dig att du precis NU får i uppgift att starta ett Active Quiz ifrån din aktivitetsledare. Du kanske är hemma, på jobbet eller i en utbildningsmiljö? Platsen spelar ingen roll så länge du är redo för rörelse i den miljö du befinner dig i. Du startar quizzet "Europeiska huvudstäder - 1000 meter". Nu ser du på skärmen att det är 100 meter till nästa fråga. När du börjar röra dig tickar meter-stapeln neråt mot noll. PLING! Dags för första frågan! "Vad heter huvudstaden i Tjeckien?" fyra svarsalternativ. PRAG! Bra jobbat. Dags för 100 nya meter till nästa fråga. När du besvarat 10 frågor är du klar! Resultatet kommer upp. Poäng beräknas efter dina antal rätt och total aktivitetstid. Du kan nu slå dig själv på axeln! 1 km rörelse på ca 20 minuter är avklarad!

Bara Vanlig - löpträning
Bara Vanlig ger möjligheten att löpträna oavsett om man klarar av att rulla tio meter eller springa tusen. Viktigast är att ha kul, att få röra på sig och träffa såväl gamla som nya vänner. Bara Vanlig Hälsas ledord är rörelseglädje, delaktighet, självbestämmande och professionellt bemötande och möjligheten att få träffa vänner.




Skriften Jag älskar rörelse från Attention kommer ur Projektet Idrott för alla. Attention vill visa att träning inte behöver vara i organiserad form utan lika gärna kan göras hemma på egna villkor. Den bästa motionen är nämligen den som blir av och som vi älskar att göra! Fakta och tips om hur man kan hitta rörelseglädje i vardagen.


Tidningen Fysisk hälsa vid psykisk ohälsa lägger fokus på den fysiska hälsan hos personer med psykisk ohälsa. Frågan är bokstavligen livsviktig. Personer med psykisk ohälsa löper mycket större risk än andra att också drabbas av fysisk sjukdom.det finns många goda exempel på hur personer med psykisk ohälsa kan få stöd och inspiration att skaffa sig goda levnadsvanor.

Min guide till säker vård på lättläst svenska kommer från Socialstyrelsen där Regeringen vill att patienter ska vara mer med och bestämma över sin vård. Vården ska också vara säkrare. I guiden kan den enskilde få tips om frågor de ska ställa i vården och får information om vad som brukar hända vid olika besök.


Fler länkar
Tema Hälsa på Kunskapsguiden

Hälsofrämjande gruppbostad

Hälsa på Myndigheten för delaktighet

Hälsa hos personer med funktionsnedsättning - Folkhälsomyndigheten

Rivkraft 18 – hälsa, kost och fysisk aktivitet

Fast vårdkontakt – När, var hur?

Stöd för samtal om tobak - Socialstyrelsen

Tecknade bilder med träningsformer

Hur skapar vi bättre hälsa för personer med funktionsnedsättning? - Kunskapsguiden

Hälsa för barn och unga med flerfunktionsnedsättning

Kommentarer