Föreläsningar på nätet



Åsa Konradsson Geuken är forskare vid Uppsala universitet och har funnit sitt kall i livet sedan hennes bror insjuknade i schizofreni. Hon bedriver idag forskning inom fältet för schizofreni och har stor nytta av erfarenheterna med sin bror.

Hur kan man utforma miljöer och föremål så att de underlättar för personer att hitta, förstå, kommunicera och minnas? Om lärdomar och konkreta exempel på hur genomtänkt teknik och miljöanpassning kan fungera som stöd för alla, men speciellt för dem som har någon form av kognitiv nedsättning. Medverkande: Lena Nylander, överläkare och specialist i allmän psykiatri, Daniel Erkstam, teknikinspiratör från kommunikationsbyrån Salgado, Louise Nygård, professor i arbetsterapi vid Karolinska institutet, Jessica Ericsson, kommunikationspedagog på Sundstagymnasiet i Karlstad och Monica Lütjohann, som själv har en demensdiagnos.

Beteendevetaren och författaren Maria Bauer föreläser om förebyggande åtgärder i organisationer och verksamheter för att hantera personer med personlighetsstörningar. Hon belyser vikten av dokumentation och handlingsplaner och menar att närvaro är en god konflikthantering. Om vi förstår vilka faktorer som utlöser aggression så kan vi undvika aggression.

TaSSeLs är ett taktilt signalsystem anpassat för personer med flerfunktionsnedsättning. Metoden är utvecklad i England och består av 49 funktionella tecken för vardagens rutiner och aktiviteter

En föreläsningsserie på NKA Play. Bland annat andningsvård, mat och välbefinnande, sömn & sömnstörningar, lek och stimulans, vår hörsel, musikterapi och motoriska aktiviteter i vardagen. 

Att bemöta människor i affekt kan vara svårt. Christer Fahlberg, utbildare och handledare, leder kurser i lågaffektivt bemötande. Han ger exempel på olika situationer som visar omgivningens inverkan vid utmanande beteende.

När journalisten och författaren Lina Liman fick sin autismdiagnos som vuxen hade hon tillbringat sju år som patient inom psykiatrin. Hon hade mött nästan hundra läkare, tvångsvårdats och ordinerats starka mediciner. I självbiografin "Konsten att fejka arabiska" (2017) berättar hon om hur det är att leva med en diagnos så länge utan att veta om den och hur allt kan ändras av rätt stöd.

- Flickor och kvinnor med autism
Föreläsningar och samtal från konferensen "Flickor och kvinnor med autism". Inspelat den 29-30 oktober 2018 på Linköping konsert och kongress. Arrangör: Autism- och Aspergerförbundet

- Livets möjligheter 2018 - NKA
Nationell konferens om personer med flerfunktionsnedsättning och deras anhöriga.

- Hur jag lärde mig att uttrycka min inre värld med Aspergers - Alix Generous
Alix Generous är en ung kvinna med miljoner idéer; hon har vunnit pris för sin forskning, hjälpt till att utveckla ny teknik och drar grymma skämt (det kommer du att få höra). Hon har Aspergers, vilket är en form av autismspektrumtillstånd som försämrar den grundläggande sociala förmågan som krävs för kommunikation. Hon har jobbat hårt i flera år för att lära sig hur hon kan dela med sig av sina tankar till andra. I detta roliga och personliga föredrag delar hon med sig av sin historia och sin vision för olika verktyg som kan hjälpa fler människor att kommunicera sina idéer.

- Världen behöver alla sorters hjärnor - Temple Grandin
Temple Grandin fick diagnosen autism som barn, och talar om hur hennes sinne fungerar. Hon delar med sig av sin förmåga att "tänka bildligt", som har hjälpt henne lösa problem typiska hjärnor missar. Hon argumenterar att världen behöver människor i autismspektrumet: bildliga tänkare, mönstertänkande och alla möjliga smarta nördar.

- Jag är inte dum i huvudet - Jag har Asperger - Joanna Halvardsson
Joanna Halvardsson är bloggare och föreläsare och har Aspergers syndrom. Hon berättar öppenhjärtigt om sin uppväxt i Hagfors och om sin syn på livet. Hon fick diagnosen asperger vid 14 års ålder och har sedan dess velat sprida kunskap bland annat om att det går att leva ett liv som vem som helst. Och att en funktionsnedsättning kan vara en styrka.

- Stöd att uppfatta, lära och minnas - Jessica Ericsson
Jessica Ericsson, kommunikationspedagog på Sundstagymnasiet i Karlstad, menar att en bra kommunikativ miljö resulterar i en tillgänglig miljö och ett kognitivt stöd för särskoleeleverna. På Sundstaskolans gymnasiesärskola arbetar pedagogerna med bilder och symboler som finns i form av vägledningsskyltar överallt på skolan och även i elevernas kommunikationshjälpmedel och scheman.

- ESSENCE - Christopher Gillberg
Christopher Gillberg - Professor, forskare och överläkare i barn- och ungdomspsykiatri - verksam vid Gillbergcentrum, Göteborgs universitet. Om ESSENCE (Early Symptomatic Syndromes Eliciting Neurodevelopmental Clinical Examination)

- Smärta och utvecklingsstörning - Margareta Lunde-Martinsson

- Kommunikativa rättigheter i bild - Gunilla Thunberg

- Psykisk ohälsa hos flickor med fokus på ADHD och autism - Svenny Kopp

- Att hjälpa den som inte orkar leva - Ullakarin Nyberg
Ullakarin Nyberg är psykiater och suicidforskare och föreläser om hur man kan hjälpa personer som är sjävmordsbenägna. Hon säger att man ska våga prata om de existentiella frågorna och våga möta mörkret. Det handlar om att lyssna till och mötas i den självmordsbenägnas berättelse.

- Kommunikation och AKK - NKA
Kurs i kommunikation och AKK.

- Psykiska funktionsnedsättningar och hjälpmedel - Gunilla Gerland

Kommentarer