Anhöriga



Anhörigperspektivet och delaktighet
Anhörigperspektivet innebär att familjen eller andra personer som är viktiga för individen synliggörs och – när det är möjligt – involveras i vården och omsorgen om den närstående. Verksamheterna behöver vara lyhörda för anhörigas behov. Ett anhörigperspektiv i vården och omsorgen innebär att verksamheterna ser, respekterar och samarbetar med både brukaren eller patienten och de personer som är viktiga för honom eller henne. 


Anhörigcenter Väst
Anhörigcenter Väst vänder sig till anhöriga som är vuxna och som stödjer en person inom familjen, släkten eller vänkretsen som på grund av fysiska eller psykiska funktionsvariationer, sjukdom, ålder eller beroendeproblematik inte klarar vardagen på egen hand.

Du är alltid välkommen hit och behöver inte ha något speciellt ärende för att besöka oss. Vi har tystnadsplikt och all kontakt med en anhörigkonsulent är gratis.

Anhörigcenter Väst är ett samarbete mellan stadsdelarna Askim-Frölunda-Högsbo och Västra Göteborg.


Anhörigcenter Väst erbjuder
- Personligt stöd, råd och hjälp att hitta rätt information
- Anhöriggrupper
- Föreläsningar.
- Visningsmiljö för smarta prylar som underlättar i vardagen, kom in och prova på!
- Må bra-aktiviteter och anhörigcaféer.
- Anhörigvårdarkort.

Kontakt: anhorigstod@vastra.goteborg.se



Ditt barn ska flytta hemifrån. Eller så är det kanske just nu rätt tidpunkt för dig att fundera på ditt eget liv och de tankar som barnets allt mer självständiga liv väcker hos dig. Hur kan du stöda barnet i att vara självständigt? Hur påverkas du och ditt föräldraskap av att barnet flyttar till ett eget hem, och hur kan du förbereda dig?
Med hjälp av frågorna och uppgifterna i boken På egna ben kan du fundera på vilka tankar och känslor barnets flytt väcker hos dig.


I den här skriften Syskonskap & NPF från Attention får personer med egen erfarenhet komma till tals och berätta hur man upplever syskonrelationen. I skriften finns också artiklar om olika syskongrupper.


Skrifter från NKA om att vara anhörig. Bland annat: Barn som anhöriga, Berättelser om att vara anhörig till barn och unga med flerfunktionsnedsättning, Anhöriga till personer med psykisk ohälsa – deras erfarenheter och önskemål om stöd.



Om att vara syskon till en bror eller syster med svår sjukdom eller funktionsnedsättning.
Syskonrelationer kan vara de längsta och mest trofasta relationer vi har i livet. Merparten av aktuell forskning kring relationer och hälsa om barn med funktionsnedsättning fokuserar på barnets eller föräldrarnas situation. Även om kunskapen om syskonens livsvillkor successivt ökar är den samlade bilden vag om vad det ”annorlunda” syskonskapet innebär och på vilka sätt ett bra stöd för barnet kan utformas för att underlätta situationen.



I boken Samverkan - anhöriga och personal i LSS-verksamhet finns verklighetsnära berättelser om vardagen inom boende och personlig assistans, där både personal och anhöriga kommer till tals. Förslag ges på konkreta åtgärder som skapar större inlevelseförmåga, bättre förståelse och en bättre samverkan. Vinnare är personal och anhöriga och, viktigast av allt, brukaren.



Fler länkar

Stöd till anhöriga – Vägledning till kommunerna för tillämpning av 5 kap. 10 § socialtjänstlagen

Nationellt kompetenscentrum anhöriga - NKA

Länkar - NKA



Kommentarer