Åldrande


Med åldern försämras en rad färdigheter för personen och för vissa sker det snabbare än för andra. Som personal behöver du förbereda dig på att arbetet med personen kommer att skifta fokus från hjälp till ett självständigare liv till att ge mer handfast hjälp i allt fler aktiviteter och situationer.

Det är en fin balansgång att ge stöd utan att ta över, att fortsätta låta personen vara så delaktighet som hen bara kan och få fortsätta bestämma över det egna livet.


Med åldern följer ökad utsatthet och beroende, något som kan försvåra personens möjlighet att vara delaktig

Mer beroende av andra
Åldrandet leder till ett ökat beroende av andra människor, det gäller oftast i ännu högre grad hos personer med intellektuell funktionsnedsättning. Många har alltid varit beroende av personal och anhöriga för att klara sin vardag.

Underlätta delaktighet
Att personen får bestämma över sitt eget liv, så långt det är möjligt, bör vara en ledstjärna i ditt arbete. Men delaktigheten kan försvåras av att omgivningen tar ett alltför stort ansvar för personens dagliga liv eller på grund av stora livsförändringar.
Fortsätt att uppmuntra och stötta möjligheten att vara delaktig så att personen, så långt det är möjligt, kan fatta egna beslut, även sådana som kan uppfattas som dåliga beslut.

Levnadsberättelsen 
Levnadsberättelsen används som vägledning och hjälpmedel för att kunna respektera och bemöta personen på ett bra sätt. Levnadsberättelsens innehåll kan variera. Grunden är att den ska handla om viktiga händelser från personens uppväxt och vuxenliv, vanor och personliga egenskaper. Det gör det lättare att förstå och bemöta personen. Levnadsberättelsen kan ge tips på samtalsämnen.

Planera i god tid
Åldrandet kräver både planering och en medveten strategi. Det gäller att i god tid diskutera eventuella förändringar med personen utan att oroa i onödan. En central fråga för planeringen är vad som kan göras för att personen ska kunna bo kvar i sitt hem så länge som möjligt. Det gäller att hela tiden ligga ett steg före för att underlätta för personen.

Bemanning och bostadsanpassning
Även för personer med måttlig eller svår utvecklingsstörning, som bor i en miljö där många anpassningar redan har gjorts, behöver man planera för att möta ökade hjälpbehov.  Det kan också handla om att kunna erbjuda andra aktiviteter när arbetet eller aktiviteterna på den dagliga verksamheten upphör eller inte längre fungerar för personen.

Ur Åldern har sin rätt



Åldern har sin rätt – om att åldras med intellektuell funktionsnedsättning vänder sig främst till LSS-personal. Utbildningen innehåller nio kapitel: Delaktighet, Åldrande, Smärta, Demenssjukdom, Arbete, Livsstil och hälsa, Förlust, sorg och död, Vård i livets slutskede och Goda exempel.




Att bli äldre är en broschyr om vad som händer när man åldras och riktar sig till personer med en intellektuell funktionsnedsättning.



Äldreboken handlar om äldre som har problem med både syn och hörsel. När båda sinnena är nedsatta påverkas viktiga områden i livet. Att kunna kommunicera, ta del av information och förflytta sig fritt och säkert i omgivningen är några exempel. Boken innehåller fakta om syn och hörsel men framför allt mängder med praktiska tips och råd.




I Boken Någon man tycker mycket om har dött beskrivs med bilder och enkel text hur Karin och Bengt mister en kär släkting, och hur vardagen blir en lång period efter förlusten. Boken visar hur de behöver stöd för att arbetet med sorgen ska bli lättare. Alla blir vi ledsna när någon som vi tycker om har dött. Det är svårt att förstå vad döden innebär. Vi människor visar sorg på många olika sätt, och inget sätt är rätt eller fel.




En faktasida om demens för personer med intellektuell funktionsnedsättning. Personer med intellektuell funktionsnedsättning, och särskilt Downs syndrom, drabbas oftare än andra av demens redan i 50-årsåldern. De behöver kunskap och fakta som alla andra som får demenssjukdom, men klarar i bland inte av att ta in information eftersom den ofta är för komplicerad. 



Ögonblick att minnas är ett samtalsprojekt som riktar sig till äldre personer med kognitiv svikt eller sjukdom (även kallat demenssjukdom). Projektet innehåller filmer med handledningar för det efterföljande samtalet. Filmerna är speciellt producerade för gruppen både till form och innehåll.



Miljöanpassningar som bidrar till ökad delaktighet är ett resultat av att Myndigheten för delaktighet 2013 fick i uppdrag av regeringen att ta fram ett kunskapsmaterial om hur miljöanpassningar för personer med nedsatt beslutsförmåga kan minimera begränsnings- och tvångsåtgärder, till exempel låsta dörrar. Målgruppen är anhöriga till personer med demenssjukdom och personal på särskilda boenden. Till detta material finns också en checklista




Åldras med intellektuell funktionsnedsättning fokuserar på åldrandet vid intellektuell funktionsnedsättning ur ett hälso- och sjukvårdsperspektiv. Den tar upp en rad specifika diagnoser och sjukdomstillstånd: typiska symptom, sjukdomsförlopp och behandlingar. Den ger även handfasta råd vid samtal och undersökningar, för att sjukvården ska bättre kunna bemöta och kommunicera med patienten utifrån dennes förutsättningar och behov. Boken vänder sig i första hand till läkare och sjuksköterskor inom primärvården.



Fler länkar

Pensionsplan - Jönköpings kommun

Kommentarer