Våld och utsatthet



Våld är varje handling riktad mot en annan person, som genom denna handling skadar, smärtar, skrämmer eller kränker,  får denna person att göra något mot sin vilja eller avstå från att göra något den vill.
Per Isdal, psykolog och ledare för stiftelsen  Alternativ til vold i Oslo

- Fysiskt – som till exempel att knuffa, hålla fast eller att slå  och sparka någon.
- Psykiskt – som att till exempel hota, förnedra eller  förlöjliga någon inför andra.
- Ekonomiskt – som till exempel att luras att köpa något eller  att någon tar ens pengar.
- Sexuellt – som till exempel att bli tvingad till sexuella handlingar mot sin vilja eller att någon tafsar på en.
- Försummelse – som till exempel att inte få sin medicin eller  hjälp med hygien


Att leva med en funktionsnedsättning innebär för många ett särskilt beroende av andra människor och sårbarhet i många situationer. Beroendet av hjälp från andra i vardagen gör att våldet ofta tenderar att bli osynligt för omvärlden. När personer med funktionsnedsättning berättar om vad de utsatts för kan de också ha svårt att bli tagna på allvar.


Personer med funktionsnedsättning kan bli lurade på grund av att de har en osäker uppfattning om vad som är rätt och fel. De kan lättare påverkas och enklare dras in i och medverka till brott och bli utnyttjade utan att de är medvetna om det. En del vill vara som alla andra. Omgivningen ser inte eller uppfattar inte alltid att personen har en funktionsnedsättning och förstår inte vilka svårigheter det kan innebära. En del blir utsatta för gränsöverskridande beteenden som skulle kunna definieras som ett brott. De förstår själva först senare att de blivit utsatta för övergrepp eller utnyttjande.


Vi har en viktig roll i att kunna upptäcka och uppmärksamma våld, verka för att våldsutsatta erbjuds vård och omvårdnad eller hänvisa till stöd- och hjälpinsatser från andra aktörer.



Den som blivit utsatt för ett brott befinner sig ofta i en känslig och svår situation. Hur en person upplever ett brott beror på vem hon eller han är och vad personen varit med om tidigare. Vanligt är att brottsoffer skuldbelägger sig själva för det som hänt. Många tänker att de borde ha handlat annorlunda och på så vis undkommit händelsen. Det är vanliga reaktioner och många ältar frågan om och om igen. För en del kan brottet innebära en kris.









VIP-programmet (Viktig Intressant Person) utgörs av en strukturerad, pedagogisk gruppledarutbildning vars syfte är att förebygga våld i nära relationer för personer med intellektuella funktionsvariationer/psykiska funktionsnedsättningar.




Bildsamt. Personer som har kommunikationssvårigheter eller kognitiva svårigheter kan behöva bildstöd för att kunna både berätta om vad de varit med om, men också för att kunna förstå och diskutera vad våld är och vad som är tillåtet och inte. Syftet med projektet var att göra det möjligt för personer med kommunikativ och kognitiv funktionsnedsättning i behov av kommunikationsstöd att samtala om våld.




Rapporten Våld mot personer med funktionshinder lyfter särskilt fram tre teman: osynlighet, sårbarhet och beroende. Särskilt angeläget är det att fylla kunskapsluckor som rör utsattheten bland män och bland personer som har svårt att själva berätta om sin utsatthet. Dessutom behövs kunskap som gör det möjligt att identifiera eventuella högriskgrupper och ökad kunskap bland praktiker inom vård och omsorg och rättsväsende om våld och funktionshinder. En serie förslag på förebyggande åtgärder presenteras utifrån samtal med nyckelpersoner på området.




Våldsutsatta kvinnor med funktionshinder lever i dubbel utsatthet. Man behöver inte leta efter helvetet i underjorden, det finns mitt ibland oss. Men man behöver inte heller längta sig långt bortom rymder vida för att finna himlen. Himlen kan landa på jorden där människor bryr sig om varandra, ger skydd, omsorg, kärlek och upprättelse. Jag hoppas att denna bok ska ge kunskap som leder till ett fortsatt synliggörande av de dubbelt utsattas situation. Sådan kunskap som upprättar och förebygger.




FN, Europarådet och EU har i konventioner, handlingsplaner och olika aktiviteter uppmärksammat förekomsten av flerfaldig diskriminering, det vill säga när människor utsätts för våld och övergrepp utifrån flera aspekter, exempelvis kön och funktionsnedsättning. I denna rapport När samhället inte ser, hör eller förstår beskrivs temat könsrelaterat våld och funktionshinder ur ett nordiskt perspektiv med utgångspunkt i forskning, officiella rapporter och bidrag från en nordisk expertgrupp.




Var går gränsen? är en skolhandledning som ställer de viktiga frågorna om oss själva, om våra relationer till andra och om den miljö och det samhälle vi lever i. Handledningen innehåller fakta, berättelser, frågeställningar, övningar och diskussionsunderlag för temaarbeten om jämställdhet, kroppslig och själslig integritet, sexuella trakasserier och sexualbrott. Materialet vänder sig till elever från årskurs 7 i grundskolan till årskurs 3 på gymnasiet.




Att möta personer som har erfarenhet av sex mot ersättning är ett utbildningsmaterial från Socialstyrelsen. Utbildningsmaterialet handlar om att ge stöd och hjälp till personer som har fått ersättning för sexuella tjänster. En viktig förutsättning för att personer som har denna erfarenhet ska få det stöd och den hjälp som de behöver är att yrkesverksamma i olika funktioner är medvetna om att sex mot ersättning kan förekomma och vilket stöd de som har sådana erfarenheter kan behöva.




Något har hänt är ett projekt som handlar om sexuellt våld. Sidan är till för personer med intellektuell funktionsnedsättning. Sidan drivs av Forum Skill. Du kan bland annat se webbserien Något har hänt och spela Du bestämmer. 




Handboken Inget att vänta på är till för att skapa förståelse för och möjliggöra utveckling av en evidensbaserad våldsförebyggande praktik med genusperspektiv i Sverige. Handboken är tänkt att vara tillämpbar både i storskaliga våldsförebyggande satsningar som berör flera verksamheter och i mer avgränsade insatser inom en specifik verksamhet. I handboken hittar ni texter, exempel och checklistor som kan vara ett konkret stöd i ett våldsförebyggande utvecklingsarbete.


Webbutbildning

Webbkurs om våld


Fler länkar

Våld och utsatthet på Kunskapsguiden

Vålds- och brottsrelaterade frågor - Socialstyrelsen

Brottsofferjouren

Kommentarer