Grupprocesser

FIRO modellens tre faser
Fundamental Interpersonal Relations Orientation

Fas 1: Tillhöra
Tillhöra är den första fasen. När du för samman en grupp människor för vilket syfte som helst så är de ofta lite försiktiga i början. De vill komma underfund med om de verkligen vill tillhöra denna grupp. Och i så fall om de också är beredda på att anpassa sig för att kunna bli en del av den. Samtidigt är det vanligt att undra om du kan passa in. Vilka de andra är och om de kan acceptera dig.

Mellanfas ”gemyt”

Fas 2:Rollsökning
Med roller är det inte fråga om det yttre, som vem som är ledare eller sekreterare. Istället är det en fråga om vilken roll jag tillåts spela i gemenskapen. Hur mycket låter de andra mig påverka dem, och i vilken utsträckning påverkas jag av de andra? Det är alltså denna rollfördelning som nu gruppen ska hitta fram till. Vi kan säga att vi mäter oss mot varandra.
Här kan det uppstå konflikter, framför allt när två eller flera önskar vara på toppen av gruppens roller.

Mellanfas ”idyll”

Fas 3: Samhörighet
Gruppen känner nu varandra ganska väl. Dels vad de har att erbjuda, vilka kunskaper och erfarenheter de har, känner dem även som personer, du vet vem de är och vad de kan.
Nu har gruppen börjat jobba tillsammans, mot ett gemensamt mål. Det ger också en känsla av tillfredsställelse att lösa en uppgift tillsammans, att komma fram till ett resultat. Orsaken till att skapa en grupp från början är att alla komponenterna behövs. Annars hade det varit individuella arbetsuppgifter och gruppen hade inte behövts över huvud taget. Alla i gruppen har en roll, oavsett om det är att styra eller göra någonting annat.
När du känner dig trygg i gruppen är det också lättare att skifta roll. I vissa situationer kan du låta andra ta över lite mer, för det är deras expertis. Du känner dig inte hotad utan vet mer eller mindre medvetet att du också är viktig.



Grund för alla gruppbildningar är tillit!
Tillhöra 

Tillit
Jag gör ett val
- Jag vill vara med i gruppen och eller
- Jag vill släppa in den nya i gruppen.

Vi söker en gemenskap och identifierar oss som grupp.

Ledning:
Vi behöver styrning, struktur och tydlig uppgift





Rollsökning 
Tillit 
Jag vågar och kan utforska som en individ i gruppen. 
Jag visar vem jag är, söker min roll.

Ledning:
Vi behöver handledning, tillåtande diskussioner med kvalité, dialog och feedback. Alla får berätta och komma till tals.




Samhörighet
Tillit
Jag delar med mig av mina idéer och lyssnar aktivt på andras åsikter.
Tillsammans skapar vi vår verksamhet och fokuserar på vår gemensamma uppgift.

Ledning:
Låta gruppen fritt arbeta under eget ansvar, följer upp och stöttar på avstånd. Vara beredd på förändring och behov av ny strategi.



Hur förflyttar vi oss? 
Vi växlar mellan olika stadier beroende hur gruppen och arbetsuppgifterna ändras. Känner du igen dig? Vad tror du behövs för att du ska kunna känna tillit? Vilket ansvar har du som individ? 




Andra intressanta modellerSusan Wheelans modell för grupputveckling IMGD
Integrative Model of Group Development

1 Tillhörighet och trygghet
2 Opposition och konflikt
3 Tillit och struktur
4 Arbete och produktivitet
5 Avslut

Kommentarer